S-T-M -sukujen historiaa

 

Tekstiä muokattu Tauno Yläsen alkuperäisestä tekstistä vuodelta 1995.

Ensimmäinen Soilander-nimeä käyttänyt oli noin 1685 syntynyt Olof (Olavi) Henriksson. Sukunimi pohjautuu hänen kotikylästään Soiniemestä Sysmän pitäjässä ja hänen arvellaan ottaneen nimen käyttöönsä aloittaessaan yliopisto-opinnot vuonna 1705. Hänet vihittiin papiksi Porvoon hiippakunnassa 25.1.1709, josta hän siirtyi Sysmään toimien kirkkoherran apulaisena. Kappalainen hänestä tuli vuonna 1710. Soilander vietiin isonvihan aikana venäläisten vankina Hämeen linnaan, jossa häntä oli pahoinpidelty ja tuomittu kuolemaan, mutta hän onnistui pakenemaan ja joutui pysyttelemään pitkään piilossa ennen palaamistaan kappalaiseksi. 

Soilanderin oletetaan olleen naimisissa kolme eri kertaa. Ensimmäinen vaimo oli Sysmän edellisen kappalaisen, Samuel Florinuksen, leski Beata Sofia Ekestubbe. Avioliitto jäi lyhyeksi, sillä Beatan arvellaan kuolleen jo noin 1712 ja siten heidän avioliittonsa olisi ollut lapseton. Seuraava vaimo oli Margareta Hirn, jonka kanssa Olavi sai tyttäret Marian ja Britan. Mutta myös Margareta kuoli pian, noin 1729. Kolmannella kerrallaan Soilander avioitui Katarina von der Pahlin kanssa ja sai vielä kaksi tytärtä lisää; Annan ja Sara Juliaanan. Kaikki tyttäret ottivat käyttöön Soilander-sukunimen ja sukunimi säilyi, koska myös Britan lapset käyttivät samaa sukunimeä. 

Tevalinit tulivat mukaan, kun Brita Soilanderin pojantytär Ulrika Michelsdotter Soilander meni naimisiin Eric Tevalinin (syntynyt noin vuonna 1776) kanssa Sysmässä vuonna 1805. He saivat neljä lasta, joista kaksi poikaa kuoli lapsina. Tytär Anna Stina meni naimisiin vuonna 1854 Carl Gustaf Soilanderin kanssa, joka oli Brita Soilanderin pojanpojanpoika. Heille ei tiettävästi syntynyt lapsia. Poika Michel Tevalin (s. vuonna 1806) nai vuonna 1835 Eeva Kaisa Widbomin, joka oli jäänyt leskeksi muutamaa vuotta aikaisemmin. Eeva Kaisan ensimmäinen aviomies oli Antti Antinpoika Sysmän Otamon Brunilasta. 1700-luvun puolivälissä Brunilan osatalon nimeksi tuli Mataristo. Eeva Kaisan ja Antin esikoispoika Heikki Juho (s. vuonna 1824) otti Mataristo-sukunimen perheensä käyttöön 1800-luvun jälkipuoliskolla. Sukunimestä luovuttiin kuitenkin 1910-luvulla, kun jälkipolvi vaihtoi ja suomalaistutti sukunimiään.

Kuten Tevalineista, myös Mataristoilla on suora Soilander-sukuyhteys, kun Eeva Kaisan ja Antin Magdalena-tytär nai Michel Wilhelm Soilanderin, joka oli myös Brita Soilanderin pojanpojanpoika.

Myöskään Tevalin-sukunimeä ei sukuseuramme yhteydessä enää esiinny. Eeva Kaisa Widbomin ja Michel Tevalinin neljästä lapsesta kaksi eli aikuisiksi, poika Michel Fredrik Tevalin (1837-1907) ja Amanda Matilda Katarina Tevalin (1839-1916). Amanda oli kihloissa Risto Brunilan kanssa, mutta avioliittoa ei koskaan tullut. Heille syntyi kuitenkin kaksi aikuisikään elänyttä poikaa; Matti Nimrod ja Fredrik Kristoffer. Molemmat ottivat käyttöön sukunimen Hyöky jo ennen 1900-lukua. Michel Fredrikillä oli kaksi poikaa, joista nuorempi Fredrik Vilhelm muutti sukunimensä Tenhovaaraksi. Esikoispoika Harald Fredrik Tevalinista ei ole tietoja.